N. SLAVKOV: Modernizácia školských pavilónov prinesie 50-percentnú úsporu tepla

05.02.2011 Sabinov

Nižný Slavkov 5. februára (TASR) – V obci Nižný Slavkov, okres Sabinov, úspešne ukončili dva projekty, ktoré výrazne prispejú k zníženiu výdavkov na prevádzku tamojšej základnej a materskej školy.
Budovy zateplili, prestavali kotolňu, čo im umožní vykurovať priestory na báze spaľovania drevnej štiepky. Náklady na teplo by sa tak mohli znížiť zhuba o polovicu.
Starosta Jozef Kamenický uviedol, že na realizáciu projektov Zmena palivovej základnej ZŠ s MŠ Nižný Slavkov a Modernizácia a rekonštrukcia budovy školy získala obec nenávratné finančné prostriedky z operačných programov.
Projekt zmeny palivovej základne bol definitívne ukončený 31. decembra a pri príležitosti uvedenia objektov do prevádzky si ich v piatok (4.2. ) prezreli štátny tajomník rezortu školstva Jaroslav Ivančo a štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Branislav Cimerman.
\"Bolo by dobre keby takýchto obcí bolo na Slovensku čo najviac. Tento projekt je podľa mňa veľmi dobrý od začiatku až do konca, či už z hľadiska úspor, ekológie, nakoľko sa šetrí životné prostredie, ale i zamestnanosti. Veľmi rád podporím aj ďalšie takéto zámery, \" uviedol pre TASR Cimerman.
Oprávnené náklady na modernizáciu kotolne predstavovali takmer 1,04 milióna eur, pričom 95 percent získali z Operačného programu Životné prostredie. Išlo predovšetkým o výmenu dvoch starých uhoľných kotlov za nové, ktoré budú spaľovať drevnú štiepku. Zavedenie novej technológie teda prispeje aj k podstatnému zníženiu emisií. Okrem toho zakúpili traktor a technológiu na výrobu štiepky.
\"Tú si teraz môžeme vyrábať vo vlastnej réžii, pričom materiál získame z porastov na území obce a okrem toho máme zmluvu s urbariátom, ktorý nám umožní využívať prebratú drevnú hmotu zo svojich lesov, \" vysvetlil starosta. Dodal, že súčasťou projektu je výmena radiátorov a rozvodov tepla v piatich pavilónoch.
Výrazné zníženie nákladov na teplo by však nebolo možné bez ďalších opatrení, ktoré sa týkali druhého z realizovaných projektov. Na ten obec získala z ROP - Infraštruktúra vzdelávania zhruba 443.000 eur, ktoré využila predovšetkým na zateplenie piatich pavilónov, výmenu okien a dverí za plastové.
\"Čo sa týka úspor, tie budú jasnejšie až po kompletnej prvej vykurovacej sezóne, ale je predpoklad, že by to mohlo byť okolo 50 percent, \" odhadol Kamenický.
 

Vyberte región